't Glazenhuys Geschiedenis

't Glazenhuys Geschiedenis't Glazenhuys Geschiedenis't Glazenhuys Geschiedenis't Glazenhuys Geschiedenis't Glazenhuys Geschiedenis't Glazenhuys Geschiedenis

1914: Verwoest en gevlucht

U kijkt naar een foto uit de Eerste Wereldoorlog. Omstaanders kijken beduusd en ontdaan naar de ravage rond hen. De trots van de stad; de Sint-Gummaruskerk staat in de stijgers, gehavend. Ze heeft tot op haar grondvesten gedaverd, maar ze leeft nog. De Sint-Pieterskapel in de verte is er erger aan toe; het dak is vernield; wat overblijft is een lege huls. Een man kijkt rechtstreeks naar ons en wat resteert van de straat: puin. Van het latere 't Glazenhuys staat alleen nog een eenzame gevel recht. Het hoekpand is verwoest, de bewoners zijn gevlucht. Geen verrassing want zowat 90% van de Lierse bevolking doet hetzelfde tijdens deze periode. Er zal worden herbouwd. Zowel de Sint-Gummaruskerk als de Sint-Pieterskapel worden in hun glorie hersteld, maar het hoekpand van de 'Berlaersestraat' zal nog een aantal jaren op nieuwe bewoners moeten wachten.

Lier is een stad met geschiedenis; van de middeleeuwen tot nu. 't Glazenhuys is daar deel van.

1922: Een nieuwe start

De werken beginnen in 1922. Bekend Liers architect Jan Baptist Van Bouchout zet zijn schouders mee onder de heropbouwing en ontwerpt tal van Lierse huizen.'t Glazenhuys tekent hij uit in opdracht van Senator Charles Cools. De stad vaardigt haar richtlijnen al in 1915 uit: de gebouwen moeten worden opgetrokken in 'stijlgevels', een erkende stijl van voor de 19de eeuw, zodat de stad een meer "pittoreske en kunstzinnige aanblik" zou bieden. En, er moet met edele materialen worden gewerkt.

Het resultaat is een 'monumentaal hoekpand' met eclectische kenmerken dat sinds 2019 aangeduid wordt als vastgesteld bouwkundig erfgoed.

Incarnaties

J.B. Van Bouchout tekent een woonst uit, toch zal het herenhuis het grootste deel van zijn leven dienst doen als handelspand. Er zit een buurtslager in die later vervangen wordt door een ijzerhandelaar. Later huisvest de dienst belastingen zich er totdat de firma Inexal NV in 1984 het pand koopt en er industriële veren verhandelt. In 2020 verhuist Inexal NV naar industriezone Bollaarpark. De eigenaars beslissen om het hoekhuis in zijn originele functie te herstellen. Ze gaan in zee met architect Jo D'Hoore en BVBA Lacaille. Vier etages worden vier prachtige woonunits.

1914 Ravage eerste wereldoorlog
1922 Plannen JB van Bouchout
1984 Inexal NV