Drukveren in gereedschapsstaal voor hoge temperaturen

21/05/2021 - 14:21

Innovatief en vooruitstrevend onderzoek en ontwikkeling maken deel uit van het DNA van Lesjöfors. Veerspecialisten in Zweden hebben onlangs prototypes gemaakt en tests uitgevoerd van veren in een nieuw, kosteneffectief materiaal dat bestand is tegen hoge temperaturen. De testresultaten zijn zeer positief.

Lesjöfors, Zweden - Een klant in Nederland wil schotelveren vervangen door drukveren in een actuatortoepassing voor grote kleppen. De drukveren zouden moeten werken in een omgeving van enkele honderden graden celsius met hoge eisen qua kracht en relaxatieweerstand. Stefan Musslinder, technisch manager van de groep en Per Davidsson, technisch manager van de fabriek in Lesjöfors, die gespecialiseerd is in de productie van grote, industriële veren, brainstormden. Zij kwamen met het idee om veren in gereedschapsstaal te produceren, wat nog nooit eerder was geprobeerd.

Proeven en metingen

Veren die in hoge temperaturen moeten werken, worden normaal gezien uit roestvrij staal of de zogenaamde superlegeringen (Inconel, Nimonic,..) gemaakt, maar deze materialen zijn duur in vergelijking met gereedschapsstaal en hun kracht ligt betrekkelijk laag bij grote afmetingen. De keuze was dan ook snel gemaakt, de fabricage van prototypes werd opgezet, testen kon beginnen.

"Wij hebben tien veren in gereedschapsstaal vervaardigd en hebben zetproeven gedaan bij temperaturen tussen 200 en 300C. Op die manier kunnen we meten hoe goed de eigenschappen van de veren bestand zijn tegen hoge temperaturen. De testresultaten zijn zeer positief en wij kijken uit naar uitgebreide tests in langere tijdreeksen om de relaxatieweerstand op lange termijn te onderzoeken."
Kosteneffectieve veren van hoge kwaliteit."

-Stefan Musslinder

"Regelmatig krijgen wij verzoeken van klanten die veren nodig hebben die dicht bij een oven werken of bijvoorbeeld in een stromingsklep voor stoom. Drukveren van gereedschapsstaal zouden een geweldig kosteneffectief alternatief kunnen zijn voor veel toepassingen bij hoge temperaturen"
-Per Davidsson

Het potentieel voor veren van gereedschapsstaal neemt toe en Lesjöfors ontvangt ondertussen soortgelijke verzoeken.